Typische (overheerlijke) Vietnamese gerechten

Zuidoost-Azië staat bekend om het lekkere eten. Wat mij betreft staat het eten in Vietnam op 1. Het is ontzettend vers (oké, waar in Azië misschien niet), de kruiden die ze er gebruiken zijn heerlijk fris  en het is divers. Wat denk je van een pannenkoekje met garnalen en geroosterd varken? Hieronder een paar van mijn favoriete typische en traditionele Vietnamese gerechten.

Over het algemeen bestaat een typische traditionele maaltijd uit gestoomde rijst, gestoomde of gewokte groenten en vlees of vis. En dat op smaak gebracht met kruiden die je vrijwel overal terug ziet zoals: gember, citroengras, munt, koriander en basilicum. Maar er zijn een paar specialiteiten die er echt uitspringen:

1. Bahn Xeo

Met stipt op 1! Wat minder bekend dan de andere gerechten in dit lijstje, maar zeker niet minder lekker! Als je bij een goed tentje eet, staat de hele tafel vol met borden met lekkers om het zelf in elkaar te flansen. Het hoofdbestanddeel is een soort pannekoekje met maismeel, taugé en garnalen. Dit  leg je op een rijstvel. Daarop gaat wat sla met munt en citroenblad en geroosterd varken. Dit rol je op tot een soort pannekoekje en kan je dippen in een sausje met pindasaus, sojasaus en rode pepertjes.

TIP: In Hoi An vind je Bale Well, dé plek op Bahn Xeo te eten. Schrik niet, hier eten alleen maar toeristen. Maar dat deert niet, de eigenaresse is ontzettend leuk en je mag telkens bijvragen voor meer eten als het andere op is.

DSC02422
Banh Xeo

2. Banh Mi

In sommige dingen zie je nog Franse invloeden terug. Zo ook in het eten. De Banh Mi is een goed voorbeeld hiervan. Het is een knapperig wit pistoletjes en over het algemeen belegd met lever, sla, komkommer, wortel, varkensvlees, chilisaus en la vache qui rit. Daarover heen gaat vaak nog een schep heerlijke jus. Natuurlijk bestaan er meerdere versies en elk Banh Mi stalletje heeft zijn eigen receptuur. Tip: probeer eens met gebakken ei erbij!

DSC01976
Banh Mi van de legendarische Banh Mi 25 streetstall!

TIP: De beste Bahn Mi heb ik gegeten bij Banh Mi 25 in Hanoi. Dus ben je in Hanoi? Ga hier zeker langs!

3. Pho Bo

Pho Bo is hét ontbijtgerecht in Vietnam. Overal langs de weg en in kleine zijstraatjes vind je de typische restaurantjes met plastic stoeltjes waar ze deze noodlessoep serveren. Het is een simpel gerecht, maar super smaakvol. Het bestaat uit noodles, bief, taugé, munt en citroenblad en soms met wat gemalen pinda er bovenop. Keeps you going all day long!

12509377_10205496481674662_1459671310088042304_n
Pho Bo op de markt in Hoi An. Al is dit wel een luxe versie.

4. Verse springrolls

Hier in Nederland kennen we natuurlijk allemaal de Vietnamese Loempia’s die ze vaak op markten verkopen. Maar in Vietnam verkopen ze de verse, niet gefrituurde versies ervan. Misschien heb je al recepten voorbij zien komen want ook in Nederland wint deze versie aan populariteit. In de nauwe steegjes in Ho Chi Minh en Hanoi kun je ze overal kopen.

Lees ook: 7 x de lekkerste gerechten van Sri Lanka

5. Tofu in tomatensaus

Een van mijn andere favoriete gerechten. ‘Tofu?’ Hoor ik je denken. Jazeker. Want die in Azië lijkt in de verste verte niets op de saaie droge tofu die we hier kennen. Het is smaakvol en wordt geserveerd in tomatensaus met wat tomatenpartjes, veel verse kruiden en rijst. Proberen dus!

DSC03414
Tofu in tomatensaus

Hond of beef?

Ben je wat avontuurlijker ingesteld? Probeer dan slang of Chó (hondenvlees). Vooral in het noorden in Vietnam, boven Hanoi, is hond een heel normaal product om te eten. Wanneer je in het noorden bent zal je ook regelmatig restaurants vinden met banners waar hond op staat. Volgens geruchten wordt het voornamelijk in Pho verwerkt maar vertellen ze dat er vaak niet bij. Het vlees ziet er hetzelfde uit als beef en smaakt hetzelfde maar het is veel goedkoper. Al in het noorden geweest? Dan kan het dus goed zijn dat je al wel eens hond op hebt, zonder het te weten. Tja. Reizen blijft natuurlijk een avontuur ;).

Verschillen in Noord en Zuid
De keuken in het noorden en zuiden verschillen lichtelijk van elkaar. Zo zijn de smaken in het zuiden net wat verfijnder en in het noorden net wat eentoniger. Dat zie je bijvoorbeeld terug in de kruiden die ze gebruiken. Zo is rode peper in het zuiden een stuk populairder. Daarnaast zie je in het noorden meer Chinese invloeden terug en in het zuiden Franse invloeden.

2 gedachtes over “Typische (overheerlijke) Vietnamese gerechten

Plaats een reactie